ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛ.
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ


..

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ Α' ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ



Η απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης λόγω αγοράς α’ κατοικίας παρέχεται:

- Εφόσον αγοράζεται ολόκληρο ακίνητο (κατοικία ή οικόπεδο) και κατά πλήρη κυριότητα, από έναν αγοραστή ή από συζύγους ή από πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και εφόσον το σύμφωνο έχει καταρτισθεί τουλάχιστον δύο (2) έτη πριν από την αγορά ή από συγκύριο ή ψιλό κύριο ή επικαρπωτή κατοικίας ή οικοπέδου που αγοράζει το υπόλοιπο ποσοστό ή το εμπράγματο δικαίωμα της ψιλής κυριότητας ή της επικαρπίας, ώστε να γίνει κύριος ολόκληρου του ακινήτου ή από ανήλικο ορφανό και από τους δύο γονείς.

- Εφόσον ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα τους δεν έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο (ποσοστό) κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειας του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο (ποσοστό) οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες.
Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρούνται ότι καλύπτονται όταν υπάρχουν ακίνητα των οποίων το συνολικό εμβαδόν (αθροιστικά) υπερβαίνει τα 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά είκοσι (20) τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά είκοσι πέντε (25) τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα. Αν υπάρχουν ακίνητα εντός ή εκτός σχεδίου που βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό κάτω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και χορηγείται η απαλλαγή.
Δεν παρέχεται απαλλαγή εάν ο αγοραστής ή ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα αυτού, που είναι κύριοι κατοικίας ή οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτών, μεταβιβάσουν την επικαρπία ή το δικαίωμα οίκησης ή ιδανικό μερίδιο επί της κατοικίας ή του οικοπέδου, το εμβαδόν των οποίων πληροί κατά το χρόνο της μεταβίβασης τις στεγαστικές τους ανάγκες, παρά μόνο μετά από την παρέλευση πέντε (5) ετών από τη μεταβίβαση. Το ανωτέρω χρονικό διάστημα απαιτείται και όταν μεταβιβάζεται η ψιλή κυριότητα οικοπέδου ή ιδανικού μεριδίου αυτού.

- Εφόσον ο αγοραστής κατοικεί μόνιμα στην Ελλάδα και είναι: α) Έλληνας, ή β) ομογενής από Αλβανία, Τουρκία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ή γ) πολίτης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή δ) αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ή ε) πολίτης τρίτων χωρών που απολαύει του καθεστώτος του «επί μακρόν διαμένοντος» στην Ελλάδα.

- Εφόσον το αγοραζόμενο οικόπεδο ή το οικόπεδο στο οποίο έχει ανεγερθεί η αγοραζόμενη κατοικία, πρέπει να είναι οικοδομήσιμο κατά το χρόνο της αγοράς, και εντός σχεδίου. (Η απαλλαγή παρέχεται επίσης και στην περίπτωση αγοράς μη οικοδομήσιμου οικοπέδου, το οποίο με προσκύρωση ή αγορά τμήματος ομόρου οικοπέδου καθίσταται οικοδομήσιμο).

ΠΟΣΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ

α) Για αγορά κατοικίας από άγαμο μέχρι ποσού αξίας διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ ενώ, από έγγαμο ο οποίος παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία μέχρι ποσού αξίας διακοσίων εβδομήντα πέντε χιλιάδων (275.000) ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
β) Για αγορά οικοπέδου από άγαμο μέχρι ποσού αξίας πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ, ενώ από έγγαμο μέχρι ποσού αξίας εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα του.
Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου επιφανείας έως είκοσι (20) τ.μ. και ενός αποθηκευτικού χώρου επιφανείας έως είκοσι (20) τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

Η απαλλαγή του αγάμου παρέχεται και :
α) στα ανήλικα τέκνα, τα οποία στερούνται και τους δύο γονείς τους και τελούν υπό επιτροπεία ή υπό την επιμέλεια τρίτου προσώπου, που ορίστηκε με δικαστική απόφαση είτε αγοράζουν ακίνητο εξ αδιαιρέτου είτε αγοράζουν αυτοτελώς χωριστό ακίνητο το καθένα,
β) στον σύζυγο που βρίσκεται σε διάσταση και έχει καταθέσει αίτηση ή αγωγή διαζυγίου τουλάχιστον έξι (6) μήνες πριν από το χρόνο της αγοράς. Αν έχει την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων της οικογένειας, δικαιούται απαλλαγή ως έγγαμος. Αν δεν λυθεί ο γάμος με διαζύγιο μέσα σε πέντε (5) έτη από την αγορά, αίρεται η χορηγηθείσα απαλλαγή και καταβάλλεται ο οικείος φόρος.

Η απαλλαγή του εγγάμου παρέχεται και:
α) στον χήρο ή διαζευγμένο που έχει την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων της οικογένειας,
β) στην άγαμη μητέρα ανηλίκων τέκνων ή στον εξ αναγνωρίσεως πατέρα, εφόσον του έχει ανατεθεί η επιμέλεια των τέκνων,
γ) στον άγαμο ενήλικο, ο οποίος παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή σε έγγαμο που έχει προστατευόμενα τέκνα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, που παρουσιάζουν την ίδια αναπηρία, και
δ) στον επιζώντα σύζυγο και τα ανήλικα τέκνα του αποβιώσαντος, στο όνομα του οποίου είχε εγκριθεί δάνειο από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για αγορά κατοικίας, που χορηγείται στους ως άνω κληρονόμους, ανεξάρτητα από το αν η αγορά γίνεται από τον έναν ή από όλους τους κληρονόμους μαζί εξ αδιαιρέτου.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ
Παρέχεται επίσης απαλλαγή και από τον φόρο κληρονομίας λόγω απόκτησης α' κατοικίας στον κληρονόμο ακόμη κι αν αυτός δεν κληρονομεί ολόκληρο το ακίνητο, εφ' όσον α) είναι σύζυγος ή τέκνο του κληρονομούμενου ή β) είναι ήδη συγκύριος του υπολοίπου ποσοστού του ακινήτου που κληρονομεί και γ) εφ'όσον πληρούνται και οι υπόλοιπες ανωτέρω προϋποθέσεις της απαλλαγής.

ΔΩΡΕΕΣ
Στις δωρεές δεν προβλέπεται απαλλαγή.

1 σχόλιο:

yakiabdella είπε...

babylisspro nano titanium - Titanium Arts
The titanium nitride coating service near me best Titanium Arts products & apple watch series 6 titanium services, titanium engagement rings available to titanium easy flux 125 amp welder orders over $10.00 snow peak titanium and over $60 USD.