ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΛ.
ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ


..

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΟΡΩΝ, ΤΕΛΩΝ, ΕΙΣΦΟΡΩΝ & ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ


Με την αριθ. ΠΟΛ. 1009/18.1.2016 του Αν. Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 48/Β΄/20-1-2016) αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές ζώνης και οι συντελεστές εμπορικότητας για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των εντός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμού ακινήτων.

Δεδομένου ότι η ανωτέρω ΠΟΛ έχει αναδρομική ισχύ από 21/5/2015 (σύμφωνα με το άρθρο 5 αυτής) και δεδομένου ότι οι τιμές ζώνης λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά τον υπολογισμό α) των φόρων μεταβίβασης (πώλησης, δωρεάς, γονικής παροχής) ακινήτων, β) των φόρων κληρονομίας, γ) των οφειλών που προκύπτουν από την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας (πολεοδομικά πρόστιμα, εισφορά σε χρήμα) και δ) του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που συνεισπράτεται από τη ΔΕΗ ή καταβάλλεται απ’ ευθείας στους Δήμους, δημιουργούνται, εκ των πραγμάτων, δικαιώματα για απαιτήσεις επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών εκ μέρους των υπόχρεων ή συμψηφισμού αυτών με άλλες απαιτήσεις οι οποίες υφίστανται.

Ειδικότερα:

1) ΦΟΡΟΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
Η αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καταλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν θανάτους, που έχουν συμβεί, και συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων από οποιαδήποτε αιτία (πώληση, δωρεά ή γονική παροχή), που έχουν συνταχθεί, από 21/5/2015 και εφεξής, καθώς και υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με χρόνο θανάτου ή σύνταξης του συμβολαίου πριν την 21/5/2015, αλλά στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 21-5-2015, ανεξάρτητα αν έχουν υποβληθεί οι οικείες δηλώσεις ή αν έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού του φόρου ή αν εκκρεμεί η έκδοση πράξης ή αν έχει ήδη καταβληθεί ο φόρος κ.λπ.., και  ανεξάρτητα αν έχει συνταχθεί το συμβόλαιο ή όχι.
Στις παραπάνω περιπτώσεις υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμο και εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, είτε συμψηφίζει είτε επιστρέφει την διαφορά μέσα σε προθεσμία ενενήντα (90) ημερών.


2) ΤΑΠ
Το ΤΑΠ θα αναπροσαρμοσθεί αναδρομικά από 21/5/2015 και η ΔΕΗ θα καταχωρήσει τις αρμόζουσες εκπτώσεις στους επόμενους λογαριασμούς των ενεργών παροχών. Για τις μη ενεργές παροχές καθώς και για τα μη ηλεκτρεδοτούμενα ακίνητα για τα οποία υπάρχει υποχρέωση πληρωμής ΤΑΠ, η διαδικασία πίστωσης και επιστροφής ή συμψηφισμού θα γίνει στους αρμόδιους Δήμους.

3) ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Τροποποιούνται, με μέριμνα των ενδιαφερομένων, οι πράξεις επιβολής πολεοδομικών προστίμων, εφ’ όσον ο χρόνος διαπίστωσης της πολεοδομικής παράβασης είναι μετά την 21/5/2015.

4) ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ
Για τα ακίνητα που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως και η κύρωση της πράξης εφαρμογής έγινε μετά την 21/5/2015 τροποποιούνται, με μέριμνα των ενδιαφερομένων, οι πράξεις επιβολής των εισφορών σε χρήμα και προσαρμόζονται οι υπολειπόμενες δόσεις ενώ στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής θα ακολουθηθεί η διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών.

(Σχετ. ΠΟΛ 1009/2016, ΠΟΛ 1019/2016 και το υπ’αριθ. πρωτ. 5673//23.2.2016 έγγραφο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ - ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΙΚ.ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Τ.Α. - ΤΜΗΜΑ ΕΣΟΔΩΝ)